Breinkorf blogt.

Goede voornemens voor teams

Velen van ons doen ieder jaar weer verwoede pogingen tot verandering onder het mom van ‘goede voornemens’. Iets minder van dit en iets meer van dat.. Vaak gaat dat over kilo’s of de frequentie van bezoekjes aan de sportschool, slechte gewoontes of contact met vrienden. Dat soort dingen. We hebben het allemaal weleens, of vaker, geprobeerd.

Het werkt helaas meestal niet echt lekker. En dat is ook wel logisch. Het is nog niet zo makkelijk om iets te doorbreken wat je al lang doet. Zeker niet als je alleen denkt aan het symptoom en niet aan de veroorzaker.

Je kunt je beter afvragen wie je wilt zijn dan wat je wilt doen. Want de persoon die geen roker is, overweegt letterlijk nooit om een sigaret op te steken. Een sportieveling komt vanzelf in beweging en een fervent hobbyist zit steevast te knutselen in garage of atelier.

Dus wat gebeurt er als je een team de vraag stelt ‘Wat zijn jullie goede voornemens?’?. Grotendeels hetzelfde als bij ons individuen. Het is makkelijker om te bedenken wat je wel en niet wilt doen als team, dan wat je wel en niet wilt zijn. Maar juist die verdiepende vraag helpt om de wil te verankeren, zodat het gedrag vanzelf volgt.

Die vraag kan je als tweede stellen, nadat het team een opsomming van do’s en dont’s heeft gegeven en die zou kunnen klinken als: Als wij aan het eind van het jaar precies hebben gedaan wat wij nu zeggen, wat zegt dat dan over dit team?

En reken maar dat de oogjes dan gaan twinkelen, als het team even mag dromen over het daar al zijn. En het is precies dat gevoel dat je mee wilt nemen, het gevoel en de overtuiging dat dit ook echt kan.

Start je nieuwe jaar positief en stel deze inspirerende vraag bij je volgende meeting. Als je wilt sturen we je een uitgebreidere werkvorm toe, waar je zo mee aan de slag kunt. Mail ons dan even via info@breinkorf.nl.