Blogs

Familiebedrijf of bedrijfsfamilie
Een blog van Henk Linssen, senior team- en organisatiecoach bij Breinkorf. Hij begeleidt o.a. familiebedrijven en directieteams in verandering.

Een blog van Anne Jan de Witte
Wat hebben deze teamleden eigenlijk veel meegemaakt bedenk ik me.
Zowel thuis als op het werk. We zitten op een mooie plek in het groen.
Het is Pre-coronatijd. Voor me zit een wat uitgeblust team.

De Breinkorf coaches hebben diverse (studie) achtergronden. Teamcoaches Evelien Hennevelt en Erik Schell studeerden allebei Arbeid & Organisatie psychologie. In deze nieuwsbrief beschrijven zij hoe ze een organisatie hielpen om anders te kijken naar hun teams niet langer vanuit een beheersingsparadigma, maar samenwerkend volgens een betrokkenheidsparadigma.

November 2019: “Doe je mee? De Breinkorf Leergang Organisatiecoaching is gericht op jou als geoefende teamcoach die next level in coaching wil bereiken.

Rob was het type 'ruwe bolster blanke pit’.
Een vrijbuiter. Daar viel ik voor als een blok. 
Net 16 was ik en op zoek naar het grote avontuur.

In zelforganisatie draait alles om eigenaarschap. Dus niet meer: dat regelt mijn manager, de organisatie moet daar voor zorgen, daar hebben ze me niet over geïnformeerd, die procedure klopt niet of, dat is de taak van de OR

‘Je bent het niet geworden’ zegt de klant, nou ja niet mijn klant dus.
Potverrrdikkie. Bááálen dus. Het is zo’n mooie opdracht: een gehavend team met een interim-manager die haar vak verstaat en met wie ik graag zou willen samenwerken.

Veel teamcoaches zijn superenthousiast over dit instrument. ‘Dit maakt teamcoaching veel eenvoudiger’, hoor ik regelmatig. ‘Ik weet eindelijk waar ik op moet letten’, is ook een uitspraak die vaak gedaan wordt.

Mensen die veel geven doen dat met de beste bedoelingen. Denk ik. Ze willen een ander helpen. Daarom geven ze veel. En als dat een ander niet helpt, dan geven ze nog meer.

‘Ik heb helemaal niets gemerkt van dat pesten in het team’, zegt de manager.
‘Wat nu? Degene die gepest wordt, wil niet dat ik de pester aanspreek.

Het is doodstil in de zaal met 400 mensen. De vrouw op het podium vraagt: who wants to share? Mijn hart klopt. Zal ik iets zeggen? Maar bangerd als ik ben, blijf ik zitten.

Stress hebben tijdens een teamcoaching. Heb jij dat ook wel eens? Er is spanning. Ik zie het aan de groep. Ze zijn niet tevreden, niet met elkaar en al helemaal niet met mij. En ik wil het graag heel goed doen.

‘Wat kost dat, die teamcoaching?’, vraagt de klant kritisch. Vroeger zakte de moed me in de schoenen bij die vraag.Met een schorre stem van onzekerheid noemde ik dan mijn tarief voor een sessie. En dan vol spanning afwachten hoe de klant reageert.

Teams coachen is mijn lust en leven. Ik vind het een enorme uitdaging teams te helpen hun samenwerkingsproblemen op te lossen. Ik vind het heerlijk naast een team te staan.

Ben je als leider in organisatiegroei een terminator of een watje? Ohhh, ik hoor je al politiek correct zeggen: ik ben van beide een beetje. Ja heel mooi, en wat zal je team, opdrachtgever, klant, leidinggevende zeggen?

Met opgetrokken wenkbrauwen en de armen over elkaar kijkt dit team teamleiders mij aan. Het is de start van een nieuwe training.

‘Wat ben jij een slechte teamcoach zeg!’ bijt een teamlid me toe. Mijn gezicht verstrakt, mijn hartslag neemt toe. Ik kijk het teamlid aan die me dit zegt. Haar gezicht is wit en haar ogen schieten vuur.