Breinkorf Kennisbank

Kennisbank

November 2019: “Doe je mee? De Breinkorf Leergang Organisatiecoaching is gericht op jou als geoefende teamcoach die next level in coaching wil bereiken.

De podcast 'Systemische Teamcoach' is live! Zegt het voort!

Je hoort het misschien wel eens in teams en binnen organisaties: “Het zit hier in de muren!” of “Dit team is nooit meer hetzelfde geworden sinds de reorganisatie”. 

Rob was het type 'ruwe bolster blanke pit’.
Een vrijbuiter. Daar viel ik voor als een blok. 
Net 16 was ik en op zoek naar het grote avontuur.

We hebben de opbrengst uit onze eerste maand 'Online Spreekuren' gebundeld in een white paper! Deze oogst delen we graag met je in een PDF. 

In zelforganisatie draait alles om eigenaarschap. Dus niet meer: dat regelt mijn manager, de organisatie moet daar voor zorgen, daar hebben ze me niet over geïnformeerd, die procedure klopt niet of, dat is de taak van de OR

Veel teamcoaches zijn superenthousiast over dit instrument. ‘Dit maakt teamcoaching veel eenvoudiger’, hoor ik regelmatig. ‘Ik weet eindelijk waar ik op moet letten’, is ook een uitspraak die vaak gedaan wordt.

‘Je bent het niet geworden’ zegt de klant, nou ja niet mijn klant dus.
Potverrrdikkie. Bááálen dus. Het is zo’n mooie opdracht: een gehavend team met een interim-manager die haar vak verstaat en met wie ik graag zou willen samenwerken.

Mensen die veel geven doen dat met de beste bedoelingen. Denk ik. Ze willen een ander helpen. Daarom geven ze veel. En als dat een ander niet helpt, dan geven ze nog meer.

‘Ik heb helemaal niets gemerkt van dat pesten in het team’, zegt de manager.
‘Wat nu? Degene die gepest wordt, wil niet dat ik de pester aanspreek.

eBook

We hebben ons eerste E-boekje uitgebracht! Van teamcoaches die het gebruiken voor de positionering van de teams die ze begeleiden hebben we daar ontzettend leuke feedback op gekregen.

Het is doodstil in de zaal met 400 mensen. De vrouw op het podium vraagt: who wants to share? Mijn hart klopt. Zal ik iets zeggen? Maar bangerd als ik ben, blijf ik zitten.

Stress hebben tijdens een teamcoaching. Heb jij dat ook wel eens? Er is spanning. Ik zie het aan de groep. Ze zijn niet tevreden, niet met elkaar en al helemaal niet met mij. En ik wil het graag heel goed doen.

‘Wat kost dat, die teamcoaching?’, vraagt de klant kritisch. Vroeger zakte de moed me in de schoenen bij die vraag.Met een schorre stem van onzekerheid noemde ik dan mijn tarief voor een sessie. En dan vol spanning afwachten hoe de klant reageert.

Teams coachen is mijn lust en leven. Ik vind het een enorme uitdaging teams te helpen hun samenwerkingsproblemen op te lossen. Ik vind het heerlijk naast een team te staan.

Ben je als leider in organisatiegroei een terminator of een watje? Ohhh, ik hoor je al politiek correct zeggen: ik ben van beide een beetje. Ja heel mooi, en wat zal je team, opdrachtgever, klant, leidinggevende zeggen?

Met opgetrokken wenkbrauwen en de armen over elkaar kijkt dit team teamleiders mij aan. Het is de start van een nieuwe training.

‘Wat ben jij een slechte teamcoach zeg!’ bijt een teamlid me toe. Mijn gezicht verstrakt, mijn hartslag neemt toe. Ik kijk het teamlid aan die me dit zegt. Haar gezicht is wit en haar ogen schieten vuur. 

Er is één woord dat je nooit moet zeggen in een teamcoachsessie. Een woord dat managers en coaches om de klipklap zeggen. Een woord waarmee zij proberen de afstand tussen hen en hun team te verkleinen.