Breinkorf blogt.

Perfect imperfect leven

Mensen die helemaal tevreden zijn met zichzelf zijn verlicht of narcistisch. Ik kom meestal de tweede variant tegen, maar dat terzijde.

Wat zijn de gevolgen als je ontevreden bent met jezelf? Ga jij dan ook beter je best doen, je eigenaardigheden onder een vergrootglas leggen, jezelf op je kop geven als je iets stoms doet?

Het komt er op neer dat je jezelf remt. Je gaat niet voluit. Je voert een innerlijke dialoog die bestaat uit een stroom van zelfkritiek. Had ik dat niet beter kunnen doen? Kan ik niet aardiger zijn? Waarom ben ik niet slimmer, slanker, liever, geduldiger, professioneler?

Die innerlijke kritische dialoog breekt gestadig je zelfvertrouwen af. Je voelt je onzeker. En daarover voel jij je misschien óók weer onzeker. Want onzekerheid doet het niet goed in wereld waar het lijkt te blaken van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Veel mensen verbloemen hun gebrek aan zelfvertrouwen.

Voor het vergroten van zelfvertrouwen zoeken mensen bevestiging bij hun medewerkers, klanten, leidinggevenden, familie en vrienden. Direct of indirect vragen zij om positieve feedback. Negatieve feedback komt hard aan of wordt genegeerd.

Het is mogelijk je op je gemak te voelen in ongemakkelijke situaties. Het wel of niet hebben van zelfvertrouwen is dan geen issue meer. Het komt er vooral op neer dat je ontspant en aanwezig blijft.

Ja, ja… denk je misschien met opgetrokken wenkbrauwen. In ieder geval was dat mijn eerste reactie. Ik geloofde het gewoon niet. Het was misschien wel waar, maar dan voor verlichte types en niet voor normale neuroten zoals ik.

Maar ook een normale neuroot als ik heb nu momenten van ontspanning in spannende situaties. Ik heb ontdekt hoe je juist in het leven van alledag dit kunt ontwikkelen. Meditatie helpt zeker, maar je hoeft niet je hele leven op een meditatiekussentje verlicht zitten wezen om een staat van perfecte imperfectie te bereiken.

Wat levert perfecte imperfectie op? Voor de mensen die meedoen aan het programma ‘De zaak van mijn leven’ levert het veel op. Een bezield bedrijf, voluit gaan in hun ondernemerschap, staan voor hun professionaliteit. Als gevolg daarvan krijgen ze fijne klanten en mooie opdrachten. Ze verdienen meer in minder tijd. Hun leven is intenser. Niet gemakkelijker. Maar daarbij voelen ze zich op hun gemak.

Deze wereld is naar mijn mening gebaat bij perfecte imperfecte leiders en ondernemers. We hebben meer rust, inspiratie en compassie nodig. Samen met leiders, ondernemers, coaches onderzoek ik hoe we kunnen bijdragen aan groei van organisaties via de weg van perfecte imperfectie.

Wil je weten hoe jij perfect imperfect leiderschap en ondernemerschap kunt ontwikkelen? Verlang je ernaar om vanuit ontspanning te leiden of te ondernemen? Neem dan contact met me op 06-30293646.

Hierbij een reactie op Twitter van Lieselotte Nooyen ‏@LizlvanTroje die me belde:
vandaag ontdekt hoe effectief 3 min onfatsoenlijke coaching door @breinkorf kunnen zijn. Zelfs door de telefoon ‪#wauw