Breinkorf blogt.

3 Tips om de wereld te verbeteren

Leiderschap is geen leiderschap als je het niet in de wereld brengt. Staan voor je waarden, staan voor je visie en missie is niet genoeg. Je moet het leven, je moet het zeggen, je moet het doen.

  
Veel mensen in leiderschapsposities, zoals leidinggevenden en ondernemers, duiken op het moment dat het spannend wordt. ‘Ik zal het wel niet goed zien’ zei een leidinggevende die een meningsverschil had met haar directeur. Zo vermeed zij het conflict en bleef alles bij het oude in de organisatie.

  
Verandering, transformatie, transitie, ontwikkeling, zal niet plaatsvinden als mensen hun leiderschap niet in de wereld brengen. Daarom stimuleer ik mensen in coaching altijd de wildste versie van zichzelf te worden. Want in de wildste versie van jezelf heb je leiderschap. Zo kun je een bijdrage leveren aan het veranderen van je omgeving en groots gezegd: verandering van de wereld.

  
Wil je als leidinggevende of ondernemer de wereld verbeteren? Het klinkt zo groot: de wereld verbeteren. Ik geloof zelf dat ik het verschil kan maken als ik mijn directe omgeving beïnvloed. Dan wordt de wereld verbeteren behapbaar.

 

De wereld verbeteren is klein beginnen. Als ik mijn waarden en normen leef als moeder, partner, opdrachtgever, opdrachtnemer, ondernemer, vriendin en familielid heb ik er eerlijk gezegd al mij handen vol aan. Hoe zit dat met jou?

  
Hierbij 3 tips om de wereld te verbeteren. Kan niet waar zijn, denk je misschien: 3 tips om de wereld te verbeteren, zo gemakkelijk is dat toch niet? Nee en ja. Nee, want de wereld verbeteren is geen sinecure, ik weet ook niet hoe je alle milieuproblematiek kunt oplossen, vrede kunt brengen in oorlogsgebieden en de economische crisis de wereld uit kunt helpen. En ja: ik denk dat je eigen invloed veel verder gaat dan je denkt, zeker als manager en ondernemer. Dus hierbij toch mijn 3 tips om de wereld te verbeteren.
   

Tip 1: word de wildste versie van jezelf. De wildste en sterkste versie van jezelf heeft de meeste power, de meeste impact en de meeste influence (je kan zeker wel horen dat ik in de VS ben geweest J). Hoe kan je de wildste versie van jezelf worden? Schrijf de 3 waarden op die voor jou het belangrijkst zijn. Bespreek met je beste vriend, je meest geliefde collega, je partner hoe je die waarden leeft, zodat je duidelijk wordt wat je dan doet, hoe jij je voelt en hoe je omgeving op je reageert.

  
Tip 2: wees de wildste versie van jezelf als je geneigd bent om te duiken. In situaties waar ik op mijn gemak ben, kan ik met gemak mijn wildste versie van mezelf uitleven. Eitje, want ik word toch wel geaccepteerd. Maar guess what? Ik heb dan ook de minste power, de minste impact en de minste influence. Ik ben daar onderdeel van een systeem dat mij al kent en mij apprecieert (min of meer). Je kan juist het verschil maken in situaties waarin je niet op je gemak bent, waar je boodschap nieuw is of mogelijk niet gewenst. Als jij je hart voelt kloppen in een situatie, is er altijd een leiderschapskwestie. Jij moet als leider opstaan en durft niet. Of de context zit niet te wachten op jouw boodschap, maar jij vindt die wel belangrijk.

  
Tip 3: maak een overzicht van alle situaties waar je die week of die maand de wereld kunt verbeteren. Mensen zeggen vaak tegen me: de wereld verbeteren, waar moet ik dan beginnen en wanneer? De praktijk is dat ieder mens de wereld kan verbeteren vanaf nu. Er zijn zoveel ontmoetingen, bijeenkomsten, overleggen waarbij je de wereld kan verbeteren. Als je al die situaties ziet als een gegeven, als een situatie die je niet kunt verbeteren, ja dan is het onbegonnen werk. Maar als je die situaties ervaart als mogelijkheden om de wereld te verbeteren: dan liggen er zoveel kansen voor het grijpen…!

Dus maak er werk van, manager of ondernemer. Juist jij kan de wereld verbeteren! Word de wildste versie van jezelf, laat je zien of horen als je wilt duiken en weet waar je kansen liggen!

Wat zijn jouw tips om de wereld te verbeteren? Ik lees ze graag, dus reageer!