Breinkorf blogt.

Leergang Organisatiecoaching

November 2019: “Doe je mee? De Breinkorf Leergang Organisatiecoaching is gericht op jou als geoefende teamcoach die next level in coaching wil bereiken. Je bent je bewust van je eigen coachstijl en bereid inspirerende, stevige en stimulerende feedback te ontvangen op jouw vakmanschap. Zowel van ons als van je groepsgenoten”. Dit was de tekst voor onze eerste Leergang Organisatiecoaching’ in 2020.

Na tientallen gesprekken, literatuuronderzoek en veel afstemmen, gingen we ervoor! We ontwikkelden een leergang voor organisatiecoaches vanuit de organisatiepsychologie, corporate antropologie en systeemdenken. Om zo als coach een stevige basis te hebben èn  een inspirerende gesprekspartner te kunnen zijn voor opdrachtgevers met verandervraagstukken. En we waren natuurlijk hartstikke blij dat een aantal pioniers zich direct inschreven; een bont gezelschap teamcoaches, managers en organisatie adviseurs.

Met veel plezier en energie gingen ‘wij van Breinkorf’ (Anne Jan, Monique en Zillah) aan de slag om de leergang vorm te geven. Op alle fronten uitdagend, deze eerste leergang! En natuurlijk waren we reuze benieuwd… Wat zouden deelnemers ervan vinden? Slaat onze opzet aan? Krijgen ze de gewenste inzichten? Kunnen ze hun rugzak vullen met favoriete tools? Brengen onze gastsprekers voldoende verdieping op het onderwerp? Kortom: wordt deze opleiding een succes?

In drie modules van twee dagen gingen deelnemers aan het werk met uitdagende cases, nieuwe brillen en handige modellen. Om zo het vak van organisatiecoach steeds verder in de vingers te krijgen. Ook de individuele ontwikkeling als organisatiecoach werd continu uitgedaagd. Reflecteren op eigen gedrag en patronen is wel een ding, verzuchtte een van de deelnemers’.

Module vier, het slotstuk van de leergang, was het ontleden van een complexe verandercasus uit het werkveld ingebracht door een externe begeleider. ‘Ontwerp een plan van aanpak en laat een interventie zien die jij zou voorstellen bij de opdrachtgever en jou recht doet als coach’. Man man, wat een talent kwam er bovendrijven.

Mooi natuurlijk dat wij het geslaagd vonden. Maar wat vonden de deelnemers ervan?

  • Een gemiddelde waarding van een 8.6
  • Topdocenten, topsprekers, top opzet
  • De drie opleiders hebben elk hun eigen invalshoek, stijl en aanpak, dat is heel verfrissend
  • Echt een verrijking in kijken naar vraagstukken en mooi aanvullend op elkaar. De eerste lange dag van de modules was eigenlijk te kort door o.a. interessante sprekers
  • Door corona duurde het iets langer, maar met het webinar hebben jullie het mooi aangevuld
  • De gastsprekers waren inspirerend en prikkelend. Een echte aanvulling, mooi aansluitend op het blok!! 
  • Ik vond de drie verschillende invalshoeken verrijkend. De literatuur was ruimhartig en de leeswijzer nuttig. Ik kijk terug op een zeer leerzame en prikkelende leergang. De begeleiding straalde veel plezier uit. Hierdoor ontstond er een prettig leerklimaat.”

 

En de kritische noten over de integratie van module 4, de leesstof vooraf en de uiteenlopende expertise van deelnemers hebben we meegenomen in de ontwikkeling van de tweede editie! De modules worden online gegeven als dat door corona nodig mocht zijn.

Dank aan deelnemers van het eerste uur: Nina, Stephan, Hugo, Gert Jan, Bram en Yolanda voor jullie feedback! Tof dat jullie het lef hadden om meteen Ja te zeggen.

Meedoen? We starten in februari en gaan graag van te voren in gesprek met je om te verkennen of de ‘Leergang Organisatiecoaching’ matcht met jouw wensen en onze ervaringen.