Breinkorf blogt.

De naakte waarheid

Een veelbelovend 2023!
In december stuurden we onze relaties een set met reflectievragen over 2022 en prikkelende vragen voor het nieuwe jaar. We kregen leuke reacties van teams en coaches die de reflectievragen gebruikten bij hun check-in. En een opdrachtgever meldde ons dat zij de toekomstvragen voor het eerste overleg in januari met het MT heeft geagendeerd. Tof.

Ook zelf gingen we natuurlijk aan de slag met de vragen. Als reflectievraag koos ik voor: Naar welk moment van 2022 zou je terug willen gaan? Dat was niet zo moeilijk. Vorig jaar las ik een interview in NRC met cabaretier Ronald Goedemondt dat me raakte. Zijn eerlijkheid over nergens bij horen en je bloot durven geven kwam binnen. Ik citeer uit het interview: “Mensen kunnen mij niet plaatsen, niet categoriseren.”     
    
Ik zag de overeenkomsten met ons vak. Of dat nou teamcoach, organisatiecoach of interventionist heet. We proberen altijd meerzijdig partijdig te opereren; we zijn niet voor of van iemand en gebruiken veelvuldig het woord ‘jullie’. Dat is een duidelijk vertrekpunt en tegelijk kunnen opdrachtgevers en teams je rol daardoor in de praktijk niet altijd even goed duiden of hebben ze ronduit andere verwachtingen. Omdat we vooral veel vragen stellen en spiegelen en niet met kant en klare oplossingen komen.

En dan dat andere deel van het interview. Over jezelf blootgeven op het podium en de vrijheid die dat oplevert; ook zo herkenbaar. Dit jaar overwon ik mijn laatste restje schroom om mijn intuïtie consequent een plek te geven tijdens verandertrajecten, door uit te spreken wat ik ervaar. En dat zorgde vaak voor opluchting omdat hardnekkige patronen hiermee op tafel kwamen. Vaak, maar niet altijd. Want soms zit je er gewoon naast met je interventie en worden waarnemingen niet herkend…

“Ik kan niet anders, het is mijn tweede natuur”, gaf Ronald in NRC aan op de vraag hoe het is om zich zo naakt te laten zien aan het publiek. Jaloersmakend, vind ik! Het vraagt van mij vermoedelijk een leven lang oefenen om afstand te nemen van oude overlevingsrollen. Heb ik meteen mijn belangrijkste voornemen voor dit jaar te pakken. En daarmee ook één van de toekomstvragen beantwoord uit de vragenset: Waar mag het over gaan in 2023?

Wat is jouw belofte aan jezelf voor 2023? Waar mag het over gaan dit jaar?
Je bent van harte uitgenodigd om weer samen te leren en ontwikkelen!

Geschreven door Zillah van Venrooij