Breinkorf blogt.

Teamkast opruimen

Wat hebben deze teamleden eigenlijk veel meegemaakt bedenk ik me. Zowel thuis als op het werk. We zitten op een mooie plek in het groen. Het is Pre-coronatijd. Voor me zit een wat uitgeblust team. 
 
Als mens kunnen ze het goed met elkaar vinden. Sterker nog, iedere keer wanneer een teamlid wat naars meemaakt zijn ze er 100% voor elkaar. De steun is oprecht en de warmte wordt gevoeld. Maar als collega’s zit er geen energie meer in. Al jaren niet meer. Teamleden zijn ontevreden over elkaars werk, houding en communicatie. Nieuwe teamleden hebben moeite aan te haken bij het team. Het is wat koel in de ruimte. 
 
We starten de dag met een bekende systemische ordeningsoefening. Teamleden zitten op volgorde van jaren lidmaatschap van het team. Degene die het langst onderdeel van het team is vertelt hoe zij het team heeft ervaren toen zij teamlid werd. Wat trof ze aan en wie waren er nog meer destijds. We gaan de rij af en eindigden met het teamlid dat het meest recent is gestart. Verhalen worden gedeeld en ook is er die kritische noot van de nieuwere teamleden, dat het moeite kost om onderdeel van het team te worden. 
 
Vervolgens doen we dezelfde oefening nog eens en nu is de vraag; wie werkt er al het langst in de sector? De volgorde van het team gaat flink op de schop. Het blijkt dat het nieuwste teamlid ook al ruim 20 jaar in de sector werkt. Het voelt als erkenning voor haar om dit zichtbaar te maken. Anderen beamen dit. Het team bekijkt elkaar eens met frisse ogen. Maar echt warmer wordt het niet.  
 
Tijdens de pauze komt het gesprek op de periode dat een collega haar partner is verloren en dat het team destijds zo hecht was. Hoe dit naast het enorme verlies van de collega ook heftig is geweest voor het team en hoe zij steun hebben gevonden bij elkaar. Ik zoom uit terwijl het gesprek doorgaat. Voor me zie ik ze weer zitten in de kring, op chronologische volgorde van binnenkomst in het team. Maar nu hoor ik niet alleen de namen van hen die er toen ook waren, maar voel ik ze ook. Hoe aanwezig ze zijn. 
 
Terug in de kring vraag ik: wie heeft de ultieme prijs betaald voor de slechte samenwerking en sfeer in dit team? Wie heeft jullie teamdynamiek niet overleefd? Het wordt koud. 
 
Een teamlid zegt: “Ik heb geen idee wat je hiermee wilt zeggen?” Het nieuwste teamlid roept: “Maar waarom kan ik mijn klappers dan nog steeds niet kwijt in onze teamkast terwijl er drie klappers staan te verstoffen van iemand die hier al jaren niet meer werkt!” 
 
Een maand later spreek ik het team voor een terugblik.  
“We hebben onze oud-teamleden erkend en o ja… we hebben de teamkast opgeruimd!”