Breinkorf blogt.

“Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie…”

“Wat maakt dat je je zo op je plek voelt in het vak van teamcoach?” Ik krijg deze vraag van een collega uit mijn andere vakgebied, namelijk dat van fotograaf. Wat een heerlijke vraag! Het levert een mooi gesprek op over werken met mensen, dingen laten stromen, ontwikkeling, samenwerking, zelfreflectie etcetera.

De vraag bleef in de dagen hierna echter steeds door mijn hoofd gaan. Al die eerder genoemde dingen zijn waar én er is nog iets anders waarom ik dit vak zo boeiend en leuk vind, waardoor ik me zowel veilig als uitgedaagd voel.

Wat ik zo gaaf vind aan het vak van team- en organisatiecoaching? Dat is het op regelmatige basis doen van intervisie. Het feit dat het de normaalste zaak van de wereld is om je kwetsbaar op te stellen en anderen te betrekken bij teams en organisaties waar je mee bezig bent. Bij wat je al weet en ziet en bij wat je nog niet weet en ziet. Vaak is er geen goed of fout maar veel meer een “ah, zo had ik het nog niet bekeken” of een “ja, dat is er ook nog!”.  

Niet eerder heb ik op een dergelijke manier meegemaakt dat iedereen bezig is om over en weer bij te dragen aan de ander met als doel om beter te worden en te leren van elkaar. Beter in het herkennen van eigen valkuilen of juist sterktes om hiermee uiteindelijk weer beter te worden in je vak.

Zo bracht ik laatst een casus in van een team dat ik begeleid. Het was voor mij zo klaar als een klontje hoe het zat in dit team, tegelijkertijd twijfelde ik over de volgende stap in hun begeleiding. Al luisterend naar de groep verruimde mijn blik zich van “wat ik al zie & weet” naar “wat er nog meer is”. Ik stapt de intervisie uit met mijn rugzak vol nieuwe inzichten over dit team, over mijzelf als begeleider en een helder idee over de volgende stap.

In mijn beleving zouden veel meer mensen en organisaties baat hebben bij het fenomeen ‘intervisie’. Een structureel moment waarop je eigen ‘afvragingen’ kunt inbrengen en kunt bespreken met je peers. Wanneer je behoefte hebt aan ontwikkeling en nieuwsgierig bent naar “dat wat je nog niet weet & ziet” is intervisie een dikke aanrader.

Een van mijn favoriete manieren om intervisie te doen is deze;

  1. De inbrenger brengt zijn/haar casuïstiek in én geeft aan wat de vraag is  rondom deze casus - 5 min
  2. De groep kan nu verhelderende vragen stellen aan de inbrenger. Vragen naar wie, wat, waar en hoe? - 10 min
  3. De inbrenger stapt fysiek uit de groep door bv zijn/haar stoel om te draaien of (online) de camera uit te zetten zodat er alleen nog geluid is.
  4. De groep communiceert nu onderling over dat wat zij zelf zouden doen naar aanleiding van de cases en de vraag van de inbrenger - 15 min
  5. De inbrenger sluit weer aan en geeft terug wat hem/haar heeft verrast, verrijkt, geraakt. En de inbrenger geeft aan waar hij/zij iets mee kan - 10 min

Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom om een aanvraag bij ons te doen om intervisie te introduceren of te begeleiden in jouw organisatie of team van peers. Enne…neem een ruime rugzak mee voor alles wat jij nog niet ziet…

Als je meer wilt weten over intervisie bel je 06 38129891 of mail je naar info@breinkorf.nl