Breinkorf blogt.

Terminator of watje

Wat heeft jouw organisatie nodig voor groei: een terminator of een watje? Tja, weer zo’n vraag die lastig is te beantwoorden hè? Een beetje van beide, of in de ene situatie meer van het een en in een andere situatie meer van het ander?
  

Leiderschap voor teamwork en groei van organisaties kent vele gezichten. Worstel jij ook met het appèl dat de organisatie en teamleden op je doen? Je bent echt niet de enige. Want organisatiegroei vraagt diverse stijlen op verschillende momenten. Duidelijkheid en begrip. Besluitvaardig zijn en kunnen processen met teamleden. Leiding nemen en verantwoordelijkheid geven aan anderen. Opdrachten kunnen aannemen en kritisch kunnen zijn naar de opdrachtgever. Geen wonder dat je worstelt.
  

Hoe ga jij met deze dilemma’s om?
Ben je net als vele leiders aan het piekeren over je team? Zakt je zelfvertrouwen? Werk je nog harder omdat je denkt dat het probleem zit in te veel werk en het werk moet tenslotte af?
  

Veel leiders in organisatiegroei zijn heel betrokken bij hun organisatie en team. Ze werken keihard en hun aandacht is vooral naar buiten gericht. Ik kom managers, trainers, coaches en adviseurs tegen die het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt. Voortdurend bezig met wat anderen (teamleden, opdrachtgever, directie, organisatie) van hen willen. Ze investeren hierin veel tijd en energie.
  

De gevolgen: leegte, vermoeidheid, sjacherijn, kort lontje, te veel eten of drinken. Hun omgeving heeft er last van. Partners thuis zijn bezorgd en geïrriteerd. Kinderen missen hun ouder of gaan hun eigen gang. Vrienden hebben het gevoel dat werk belangrijker is dan vriendschap.
  

Herken je dit? Ben je ook zo iemand die altijd aan het werk is en in het weekend het werk niet van zich af kan zetten? Pieker je over de volgende vragen: ik wil een andere leider zijn, maar ik heb ook dit werk nodig?
  

Word leider vanuit eigenheid in verbinding met je team en organisatie. Veel leiders leven niet uit volle overtuiging hun eigenheid. Ze nemen een beetje van zichzelf en een beetje van de organisatie. Dat werkt niet. Anderen vinden je niet geloofwaardig en zelf word je er moe van.
  

Ja maar, denk je misschien, krijg ik dan niet een hoop gedoe? Ja, je krijgt ook gedoe. En een hoop bezieling. Want niets bezielt een mens zozeer als hij zichzelf is in aanwezigheid van anderen. Dat bezielt anderen ook trouwens. En heb je nu ook niet een hoop gedoe omdat jij je eigenheid niet leeft? Wil je gedoe dat bij je hoort of gedoe omdat jij jezelf niet bent?
  

Vier tips voor verbindend leiderschap vanuit eigenheid

Tip 1 Ken je eigenheid
Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ontwikkel zelfkennis. Vraag feedback. Onderzoek je persoonlijkheid. Hoe ga je om met toppen en dalen in je leven? Welke levenslessen heb je geleerd en nog te leren?
  

Tip 2 Ken je kernwaarden
Op welke waarden wil jij je levenshouding baseren vanuit je eigenheid? Hoe kun jij je eigen waarden leven iedere dag weer en overal, dus zowel in je werk als privé?
  

Tip 3 Ken je levensmissie
Ik geef toe, dit klinkt groots en meeslepend. En dat is het ook. Je bent niet voor niets leider. Je hebt een levensmissie. Wat is je levensmissie, wat is je levenslot? Waarvoor ben jij op aarde? Wat heb jij te doen voor en met anderen?
  

Tip 4 Verbind je levensmissie aan de missie van je bedrijf
Geeft de missie van je bedrijf energie aan je levensmissie en andersom? Op welke manier wel? En hoe niet? Hoe kun je ervoor zorgen dat er synergie ontstaat tussen jouw levensmissie en de missie van je bedrijf?
 

Lastig uit te voeren, die tips? Ja, dat klopt. In je eentje red je dit niet. Je hebt echt de hulp van je partner, gezin, vrienden, werkrelaties nodig. Zij kunnen je helpen je eigenheid, kernwaarden en levensmissie te ontdekken.