Breinkorf blogt.

Zwevend naar de bovenstroom

“Alsof er een last van me af is gevallen” vertelt de directeur. Ze heeft haar baan opgezegd. Ik ben uitgenodigd voor een bijeenkomst met het MT om te spreken over haar aanstaande vertrek. Ze hebben allen een pittig jaar achter de rug. Er is een hoge werkdruk en de organisatie lijkt moegestreden door jaren van bezuinigingen en chronische personeelstekorten. 
 
Soms is het goed om te stoppen. De energie is op. 
 
Systemisch werken met teams en organisaties is meer dan opstellingen doen. Bertold Ulsamer beschrijft drie pijlers die je in gedachten om een team heen kan zetten. In de ene hoek staat het ‘real system’.
Hier onderzoeken we het gedrag, structuren en beleving van het team. Vanuit een tweede hoek kijken we naar het team door de ‘systemische principes’; overlevingsmechanismes, orde, verbinding en patronen zoals identificaties en polariteiten. In de laatste hoek staat de ‘systemische perceptie’.  Vanuit deze pijler zien we het team als een groepslichaam, we bekijken de beweging van de leden ten opzichte van elkaar en proeven de atmosfeer in de ruimte. En… we ervaren de energie. 
 
Nou ben ik altijd wat wars van het zweverige in coaching geweest. Ik bedoel, het klinkt allemaal heel mooi, maar wat moet ik ermee? En precies daar waar mijn ongemak voelbaar wordt zoek ik opleidingen, want aan de randen van mijn overtuiging zit denk ik de meeste potentie tot groei. Zo bevond ik mij vorig jaar in een redelijk hardcore energetische opleiding, waar ik als kind van de Oost-Nederlandse rivierklei uitsluitend kon zijn omdat mijn nieuwsgierigheid toch nog altijd groter bleek dan mijn scepsis. Sommige concepten zal ik tot in lengte van dagen niet bevatten, maar er waren ook onderwerpen die me verrasten of gelijk volledig logisch voelden.

Zo leerde ik het verschil kennen tussen Orgon, Oronur en Dor energie. Wat voor een energie zeg je? 

Orgon energie is levensenergie. Het is de fundamentele scheppende kracht die stroomt. Het is voedend en zit in alle levende systemen in de natuur, in mensen, teams en organisaties. Oranur daarentegen is een hyperactieve levensenergie, een stressenergie. Het is energie met een hoge trilling, scherp en splijtend van kwaliteit. Wanneer er te lang en te veel Oranur energie aanwezig is kan dit omvormen tot Dor energie. Dor energie kan worden omschreven als geknakte Oranur energie. Het is levenloos, apathisch en uitgeput. We komen het als coaches bijvoorbeeld tegen bij trauma in organisaties. 
 
Je hoeft geen systemisch coach te zijn om te ervaren welke van de drie energieën dominant aanwezig is wanneer je spreekt met een team of een leidinggevende. Dat voel je wel. 
 
In de bijeenkomst zit de directeur inmiddels na een goed gesprek wat achterover. Ik richt me op de overige MT-leden: “Hoelang blijven jullie vitaal in de huidige energie?” Ieder teamlid noemt zonder lang na te denken zijn tijd; 3 maanden, 6 maanden, een jaar. Ze kijken elkaar aan en voelen meer dan ooit de urgentie om zaken structureel te veranderen in de bovenstroom. “We moeten het gaan hebben over onze topstructuur” zegt iemand…

 
Bij Breinkorf coachen we zo diep als nodig, zo snel als kan. Ook benieuwd hoe je beter kan interveniëren op teams en organisaties? Schrijf je in voor onze compacte Leergang Organisatiecoaching.